zondag 10 maart 2019

Nikon Z6

Heey lieve volgers,

Deze maand gaat mijn blog over mijn ervaringen met de Nikon z6. Dit is samen met de z7 de nieuwste systeem camera van Nikon. Ik mocht deze camera voor een weekje thuis proberen en ik kan je zeggen dat ik echt verliefd ben op deze camera. De camera biedt meer mogelijkheden dan dat de spiegelreflex camera’s op het moment kunnen.

De voor mij 2 belangrijkste dingen die de z6 biedt is de stabilisatie die in de body zelf zit en de autofocus. Door de stabilisatie die in de body zit kan ik makkelijker met een langere sluitertijd uit de hand schieten zonder dat de foto bewogen is. Dit is in sommige situaties erg handig.

Het 2e punt is de autofocus. In vergelijking met mijn Nikon D750 kan je bij de z6 over de hele sensor scherpstellen. Hierdoor heb je nog meer vrijheid in hoe jij je foto wilt maken. Wil jij helemaal in de hoek van het beeld dat ene bloemetje haarscherp hebben? Dat is geen probleem met de z6.

Wat ook een mooi voordeel van de z6 is, is dat deze gezichtsherkenning heeft. Dus fotografeer jij kinderen die geen zin hebben om stil te staan? Dan is dit geen probleem. De z6 volgt namelijk het gezicht van het kindje wat jij wilt fotograferen. Zodra jij dus de foto maakt is het kindje nog steeds haarscherp op de foto te zien.

De z6 is te krijgen met de ftz adapter. Met deze adapter passen al jouw Nikon lenzen voor jouw spiegelreflex camera ook op de nieuwe systeem camera. Dit is zonder enig kwaliteit verlies van de lenzen die je hebt. Zo ben je dus niet verplicht om al jouw apparatuur in te ruilen voor een hele nieuwe systeem camera set.

Zoals je kunt lezen ben ik eigenlijk heel erg positief over de nieuwe systeem camera. De in mijn ogen enige 2 nadelen aan deze camera is de batterijduur en het feit dat deze camera maar 1 kaartslot heeft. De batterijduur is aanzienlijk minder dan die van de D750. Daarnaast heeft de D750 twee kaartsloten en heb je de mogelijkheid om bij een belangrijke opdracht de 2e kaart te gebruiken als een exacte kopie. Mocht de 1e geheugenkaart kapot gaan heb je dus altijd nog de 2e kaart met exact dezelfde foto’s erop. Wel staat er tegenover dat er in de z6 een XQD kaart moet. Deze kaarten zijn veiliger dan de sd kaarten die er in een D750 gaan en loop je dus ook een stuk minder risico dat de kaart beschadigd of kapot gaat. Echter kan ik zeggen dat ik in de afgelopen jaren dat ik fotografeer nog nooit een kapotte kaart heb gehad. Als je voorzichtig en goed met de sd kaartjes om gaat gaan deze ook niet zomaar kapot maar je kan altijd pech hebben.

Mijn conclusie over de z6 is dan ook dat het een erg leuke en goede nieuwe camera is. Ik heb met erg veel plezier gefotografeerd en hij staat zeker op mijn wensenlijstje. De systeemcamera’s zijn in mijn ogen de toekomst in de fotografie. Net als dat iedereen de overstap van analoog naar spiegelreflex heeft gemaakt ben ik er van overtuigd dat over een paar jaar iedereen de overstap naar systeemcamera’s heeft gemaakt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten